Reklama
 
Blog | Jakub Adámek

Dědo, cos dělal v roce 2015?

„Dědo, našel sem na půdě ňáký hrozně starý papíry. Nejde to moc přečíst, ale je to snad z roku 2015… Tos byl zrovna mladej, ne?”

 

„Jo, měl jsem asi čtyřiadvacet. Tomu se říkalo noviny.”

„O tom nám cosi říkali ve škole. Prý jich vytiskli třeba milion stejných a všichni četli to samé! Tys to zažil, jo? Sem si myslel, že to skončilo někdy v pravěku… To datum na těch novinách je ale stejně ňáký divný. Je tu fotka z Václaváku – eště než tam udělali park – a sou tam lidi s šibenicema a mluví k nim jakýsi Japonec. To jsou snad noviny z druhé světové.”

„Ukaž to… No jo, tohle si pamatuju. Klidně to může být rok 2015.”

„Cože? A proč ste stáli na Václaváku s šibenicema?”

„Nestáli jsme tam všichni, stáli tam jen někteří. Tohle byla asi jedna z demonstrací, konalo se jich tehdy hodně.”

„No jasně, ale demonstrovat s šibenicema?! Tak ti musí sedět ještě teďka… Ale proč ste vůbec demonstrovali?”

„Demonstrovali jen někt… No to je vlastně fuk. Lidi protestovali proti přijímání emigrantů do Česka. Dřív u nás nebylo zdaleka tolik lidí ze světa jako dneska. Žilo tady už tehdy hodně Vietnamců a měli jsme tu i pár Arabů. Celkově tady ale bylo cizinců málo, zato tady byla spoustu strachu.”

„Strachu? A z čeho jako? Dyť tady lidi žili v pohodě, ne?”

„Jo, žilo se tady docela dobře. Demokracie byla jen zhruba o rok a půl starší než tehdy já. Její nevyzrálost – stejně jako ta moje – byla často znát. Ale měli jsme se čím dál tím líp, většina žila v mírném přebytku. Nakupovali jsme jako o život. Kdo chtěl, tak cestoval… Jenže na jihovýchod od nás a v některých afrických státech to bylo daleko horší. Miliony lidí odtamtud odcházely kvůli válce a různým způsobům utlačování. Nebo prostě chtěli žít líp a ve větším bezpečí. A to hledali u nás, respektive v Evropě.”

„To je jasné, kam jinam by šli? Do Ameriky by to byla o dost delší cesta… Ale víš co pořád nechápu? Proč ste měli takový strach? To chtěli všichni ti cizinci do Česka?”

„To ne, k nám původně nechtěl snad ani jeden z nich. O České republice se dozvěděli až tehdy, když si přečetli nápis na odznaku policajta, který je zatknul.”

„Cože?! Vy ste je zatýkali, když tady ani nechtěli zůstat?! Ježiši… Tady v těch starých novinách jsou i komentáře od různých lidí, je to převzaté z jakéhosi facebooku. To sou teda brutální názory! Co tady lidi píšou k fotce mrtvých dětí… To musela být strašná banda extremistů, ten facebook. A tady zase píšou, že ministr financí – nějaký Babiš – navrhnul vytvořit obří uprchlický tábor, kde by provedl selekci. Vždyť to je snad ještě větší blbost, než ty názory z toho facebooku.”

„Ano, je to blbost. Ten ministr o dva roky později vyhrál volby a stal se premiérem.”

„Dědo, tys žil teda v hrozné době!”

„Nebylo to tak špatné. Tehdy jsem se bál, že to dopadne mnohem, ale mnohem hůř…”

Reklama